Francisco & Xiomara

Francisco en Xiomara zijn de docenten van de cursus Bachata Dominican. Ze zijn van Dominicaanse en Colombiaanse afkomst, waardoor hun échte back to the roots danslessen als natuurlijk overkomen. 

In de les vinden ze het belangrijk om de traditionele Bachata als geheel aan te leren. Dat houdt in dat je naast de danspassen ook de muziek, de cultuur en historie leert kennen.

Hoe zijn jullie gestart met dansen?

Hoewel Xiomara opgegroeid is in een echt Salsa land, Colombia, is ze in 2002 met Bachata in aanraking gekomen. Sindsdien is Bachata een onmisbaar onderdeel haar leven. Francisco: “Xiomara is naast een geweldig en mooi mens ook een prachtige natuurlijke danseres. Zij belichaamt de traditionele Bachata in al haar bewegingen. Je zou bijna denken dat ze Dominicaanse is!”

Francisco is opgegroeid met Bachata, Salsa, Merengue en andere Latijns Amerikaanse muziek. Maar pas in 2000 is hij serieus gestart met het volgen van diverse danslessen. En in 2018 is hij in het lesgeven gerold, na het winnen van de “Dominican Swag International Bachata Competition”.

Waarom geven jullie les bij Typical Tropical?

Francisco: “Bachata is voor mij een passie en Typical Tropical deelt deze passie. Dat zag je terug in de feesten die door Typical Tropical werden georganiseerd, hier werd Bachata echt gesteund en goed neergezet. Xiomara is ook altijd al fan geweest van dezelfde feesten en ze ziet lesgeven als dé manier om haar passie te delen: “Bachata is voor mij naast een mooie dans ook een passie die ik heel graag met anderen deel.”

En wat zeggen ze over elkaar?

Xiomara: “Francisco is een geweldig mens, top docent en danser! Hij heeft veel talent voor het onderwijzen. Daarnaast is hij een sociaal, fijn persoon en erg makkelijk in de omgang.” De cursisten geven Xiomara vaak complimenten over haar vrouwelijkheid en hoe ze beweegt, ze praat niet zoveel want dat doet Francisco al voor twee. Daarnaast ervaren de cursisten de les als gezellig en leerzaam. Ze gaan ook graag met Francisco en Xiomara mee naar Internationale festivals, daarmee worden de banden met elkaar nog sterker.

Genoeg gelezen? Je bent van harte welkom om te komen proeven van de gemoedelijke sfeer van Bachata!